21 Ocak 2013 Pazartesi

ASP Nedir?


Yandex.Metrica

Asp nedir?Merhaba sayın okuyucular;


ASP, Microsoft'un NT Server üzerinde çalışan bir sistemdir. Aspye bir programlama dili demiyoruz çünkü ASP kendine özgü bir dil değildir, bir Web programlama tarzı. ASP'de JavaScript veya Visual Basic Script kullanılabiliyor. İleride hem kullanımının kolay olmasından hem de daha fazla kişinin bilmesinden dolayı genellikle Visual Basic Script kullanacağız. Tabi gerektiği kadar js Script te anlatılacak. Ama önemli olan işin mantığını kavramaktır.
ASP'NİN MANTIĞI NEDİR?

ASP bir Server Side Script olduğu için Web sayfası kullanıcının ekranında görüntülenmeden işlenir, gerekli işlemler yapıldıktan sonra html kodları oluşturulur ve kullanıcının bilgisayarına gönderilir. Yani eğer sayfada hepsi varsa önce server side scriptler(ASP,cgi gibi) sonra client side scriptler ve en son bunların işlenmesinden oluşan HTML kodları üretildikten sonra sizin yazdığınız diğer HTML kodları ile birlikte işlenir.

WEB SAYFASINA ASP KODLARINI EKLEMEK

ASP komutları normal HTML komutlarından <%...%> taglari ile ayrılır. ASP'nin default dili VBScript'tir. Eğer JavaScript ile yazmak istiyorsanız sayfanın başına <% LANGUAGE=JSCRIPT %> yazmanız gereklidir. Bundan sonra sayfada ASP kullanacağınız yerlere <%...%> yazmanız yeterlidir.
ASP Uyumluluğu nedir? (Compatibility)



  1. ASP bir Microsoft teknolojisidir.
  2. Bilgisarınıza IIS kurabilmek için bilgisayarınızda Windows NT 4.0 veya sonraki versiyonların kurulu olamsı gereklidir.
  3. Bilgisarınıza PWS (Personel Web Server) bilgisayarınızda Windows 95 veya sonraki versiyonların kurulu olması gereklidir.
  4. ChiliASP Windows İşletim sistemi olmadan ASP'nin çalıştırılmasını sağlayan bir teknolojidir.
  5. InstantASP de Windows İşletim sistemi olmadan ASP'nin çalıştırılmasını sağlayan bir diğer teknolojidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder